Interview met Amber, Jolein, Lisa, Manon, Sanne

Naam:    Amber, Jolein, Lisa, Manon, Sanne

Functie:  examenkanidaten VWO 6 CSG De Lage Waard te Papendrecht

fotobdg.jpg 

 

1.In welke zin hebben jullie te maken (gehad) met borstkanker?

Geen van ons heeft direct binnen de familie te maken gehad met borstkanker. Wel hebben de meeste van ons een aantal kennissen die borstkanker hebben gehad. In de meeste gevallen konden de borsten nog gered worden, in de andere gevallen moesten allebei de borsten verwijderd worden.

2.Wordt erover gesproken binnen de familie/gezin?  

Niet zozeer. Doordat we er niet direct mee in aanraking zijn gekomen, is het geen dagelijks onderwerp van gesprek.   Natuurlijk kwam het wel ter sprake, toen we te horen kregen dat onze kennissen borstkanker hadden. Dan komt het ineens wel erg dichtbij en weet je dat het ook jou kan overkomen. Je schrikt ervan en staa stil bij het feit dat gezondheid geen vanzelfsprekendheid is, het is iets om dankbaar voor te zijn. We vinden het belangrijk dat de mogelijkheid er is om over kanker te praten, mochten wij of onze familie er ooit zelf mee geconfronteerd worden.

3. Wat vinden jullie van een lichaam met een borst minder? 

 Kiezen om na een operatie met een borst minder te leven is een heel persoonlijke keuze.  De woorden die hierbij in onze gedachten komen zijn respect en dapperheid.  Door voor ontboezeming te kiezen stelt iemand zich kwetsbaar op en laat diegene zien dat ze heeft leren accepteren wie ze nu is. Met een lichaam met één borst ben je toch anders dan de meeste vrouwen, waardoor wij goed snappen dat dit een moeilijke keuze is. Daarom getuigt deze keuze van dapperheid.

4. Welke keuze zouden jullie maken als het jou zou overkomen? Je hebt de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.   

 Allereerst vinden we het alle vijf belangrijk dat de optie ontboezeming wordt gegeven. Doordat ziekenhuizen deze optie vaak weglaten, kennen veel vrouwen deze optie niet en kunnen ze achteraf spijt krijgen van hun keuze. Wij denken dat de keuze die een vrouw maakt haar kan helpen in het verwerken van het proces dat ze doormaakt met borstkanker. Juist daarom vinden we dat Stichting Ontboezeming zo’n goed initiatief neemt. We hopen dat door Stichting Ontboezeming steeds meer vrouwen op de hoogte komen van het feit dat ontboezeming óók een optie is.

Onze persoonlijke keuzes:

Lisa: in eerste instantie zou ik gekozen hebben voor reconstructie. Maar na het zien van de resultaten hiervan, de littekens die het achterlaat, zou ik denk ik toch kiezen voor een prothese.

Manon:ik vind ten eerste dat alle drie deze opties gegeven moeten worden, zodat mensen ook weten dat zij voor ontboezeming kunnen kiezen. Ik zou voor ontboezeming kiezen.

Sanne:persoonlijk zou ik eerst kiezen voor een prothese. Als dit mij niet bevalt, kan ik altijd nog kiezen voor de optie ontboezeming. Het is natuurlijk wel belangrijk dat ze deze optie aangeven.

Amber:ik zou deze keuze laten afhangen van de leeftijd en de leefstijl van levensfase waarin ik mij zou bevinden. Rond je twintigste denk ik dat het uiterlijk een grotere rol speelt dan wanneer je vijftig bent. De meeste mensen hebben zich rond het vijftigste levensjaar gesetteld en zijn tevreden met hoe ze zijn. Terwijl twintigers zichzelf vaak zo goed mogelijk voor de dag willen laten komen, om een goede indruk te maken op de omgeving. Daarom zou ik op mijn twintigste denk ik ook kiezen voor een prothese, terwijl ik op latere leeftijd met één borst verder zou willen leven.

Jolein:ik denk dat ik voor een prothese zou kiezen. Het lijkt me erg moeilijk om met een borst minder te leven, omdat je toch veel moet aanpassen op het gebied van kleding, lingerie en andere zaken. Ook weet ik niet of ik me wel prettig zou voelen met een borst minder.