Interview met Anneke Kaandorp

Functie: Runt gîtes in Moulin des Comtes in Viverols - FrankrijkAnneke-Kaandorp-bloemen1.jpg

 
1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?
In 2006 heb ik zelf borstkanker gekregen. Toen is mijn linkerborst geamputeerd. In 2008 kwam het weer terug, in mijn oksel, gelukkig geen uitzaaiing ‘op afstand’. Toen ben ik weer geopereerd en daarna heb ik chemokuren gehad.

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?
Ja hoor, bij ons wordt er heel open over gesproken. Alleen met mijn moeder gaat dat een beetje moeizaam, die wil liefst horen dat alles goed gaat en verder niks. Het lijkt me ook heel moeilijk, haar man (mijn vader dus) is al 26 jaar geleden aan kanker overleden en nu, ze is zelf bijna 80, wordt haar dochter door (bijna) dezelfde ziekte ‘bedreigd’. Verder vind ik openheid zelf heel belangrijk en ik merk dat andere mensen dat ook fijn vinden. In Nederland dan. Sinds 2 jaar woon ik in Frankrijk en daar is het een heel andere kwestie….

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?
Ik vind mijn lichaam met één borst ook goed en mooi. Ik heb het nooit moeilijk gevonden (of zelfs wel prettig) om ‘anders’ te zijn, ook in andere opzichten. En ik ben ervan overtuigd dat ik op deze manier veel minder wordt geplaagd door het ‘borstkankerspook’ in het dagelijks leven dan vrouwen die de hele dag te maken hebben met een verschuivende, jeukende, zweterige prothese. Maar zelf heb ik daar overigens geen ervaring mee want ik heb nog nooit een prothese gehad.
Tuurlijk als ik er echt over nadenk, of als ik mocht kiezen, dan zou ik liever twee borsten hebben, maar met ééntje is mijn leven ook helemaal prima!

4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.
Een ontboezeming dus! Prachtig gevonden, die term!

5. Wilt u nog iets aan mij vragen?
Neu, nu ff niet....