Interview met Anneke MeerkerkDSC02612.JPG

Naam:   Anneke Meerkerk

Functie: Verpleegkundig Specialist urologie                       

1.In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?
In mijn familie is de ziekte borstkanker een aantal keer voorgekomen. Twee tantes, waarvan een zus van mijn moeder die inmiddels is overleden en een schoonzus van 49 jaar. Ook als verpleegkundige heb ik in de kliniek patiënten met een borstamputatie begeleid en protheses aangemeten. 

2.Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?
Vroeger thuis werd er al open over gesproken, net zoals dit nu in mijn eigen gezinssituatie gebeurt. 

3.Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?
Het lijkt mij heel ingrijpend, maar het is een proces dat je doormaakt. Je hebt geen keus, in eerste instantie gaat het om het willen leven, wennen aan het veranderde lichaam, weer vertrouwen krijgen. Mijn collega Karin is voor mij een eye-opener geweest: met één borst kun je een prachtige vrouw blijven! 

4.Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.

In gesprek met mijn echtgenoot kwamen de opties prothese en reconstructie als eerste naar boven. Na gesprekken met jou (Karin) weet ik het niet zo zeker meer, dat wil zeggen ik ben minder stellig in mijn mening dat ik een reconstructie of een prothese zou willen als ik voor deze keuze zou komen staan.
Ik zie dus dat je ook met één borst nog steeds een aantrekkelijke vrouw kunt zijn.

5.Wilt u nog iets aan mij vragen?
Ja, daar heb ik over nagedacht. Wat wil je bereiken met ontboezeming, wat is je doel/droom?

Karin: naast onze al duidelijk gestelde doelen, zou ik persoonlijk willen dat ik voor het kopen van lingerie/badkleding gewoon een lingeriezaak of de HEMA of een gelijksoortige winkel binnen kan stappen en daar in de rekken kan snuffelen naar een BH of badkleding die voor mijn lijf gemaakt is. Mijn keuze is daarmee dan net zo normaal als een vrouw die twee borsten heeft, een prothese heeft of een reconstructie heeft ondergaan.