Interview met Annemarie Kruijne

Naam   : Annemarie Kruijne

Functie: gepensioneerd

 1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?

Bij het bevolkingsonderzoek is er bij mij een knobbeltje ontdekt, het zat er al enkele maanden maar ik dacht dat het een vetbultje was, werkelijk geen idee dat het een tumor was.

In het Ikazia ziekenhuis heb ik verschillende onderzoeken gehad. Toen ik terugkwam voor de uitslag werd ik door de arts gefeliciteerd, mevrouw u heeft geen borstkanker.

Maar ik wilde het knobbeltje toch graag weg laten halen, hij weigerde dat. Hij ging met vakantie en hij vond het niet nodig om in gezond vlees te snijden.

Ik heb gelijk een afspraak met een andere arts gemaakt, die heeft me geopereerd en de uitslag was: een gevaarlijke tumor.

2. Wordt of werd er over gesproken binnen de familie /het gezin/uw relatie?

Ik heb het aan mijn moeder verteld maar die was al wat aan het dementeren, ze heeft het niet begrepen. Mijn man was kort daarvoor overleden, dus het antwoord op deze vraag is nee.

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?  

Ik vind het absoluut een verminking maar liever een borst minder dan een borst vol kankercellen. Ik ben 77 jaar en voor mij is het niet zo erg als voor een jonge vrouw met een relatie.

4. Welke keuze zou u maken als het u zou overkomen? U heeft de keuze uit 3 mogelijkheden: reconstructie, prothese of ontboezeming.

Ik had geen keuze, er werd in het ziekenhuis gezegd: dit wordt een borstbesparende operatie en daarna 35 bestralingen.

Als het met me besproken zou zijn zou ik zeker voor ontboezeming gekozen hebben.

5 Jaar later, bij de laatste controle in de Daniël den Hoed Kliniek, afscheid genomen van de arts, alles was goed en ik hoefde niet meer terug te komen.

Naar mijn vriendin vertrokken om een week te logeren en daar kreeg ik tot mijn grote schrik een telefoontje dat ze de foto’s nog eens goed bekeken had en dat het niet goed was.

Hele nare onderzoeken gehad en toen moest er ontboezemd worden, zoals jullie het noemen. Een bestraalde borst, daar is niets meer aan te doen.

Weer niet gesproken over reconstructie of prothese. Het werd gewoon een prothese. Na al die jaren ben ik dat ding goed zat en heb hier in Brielle een avond bijgewoond voor borstkankerpatiënten en daar lag een folder over ontboezeming.

Er was ook een jonge vrouw aanwezig die schitterende kleding maakt voor vrouwen met 1 borst. Ik heb nu al verschillende kledingstukken van haar. In Den Haag iemand gevonden die bh’s met 1 cup maakt, dit bevalt me prima en je kunt er beslist heel goed uitzien met deze speciale kleding.

5. Heeft u mij nog iets te vragen? 

-