Interview met Daphne de RuijterDaphne Dapr.jpg

Functie: Eigenaar atelier DapR

 
1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?

In mijn directe omgeving en bij mezelf heb ik gelukkig niet te maken gehad met borstkanker. Wel ken ik mensen die ermee te maken hebben gehad of eraan zijn overleden. 

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?

In mijn omgeving wordt er relatief open over kanker gesproken. Andere vormen van kanker heb ik helaas van dichtbij meegemaakt. Mijn schoonvader is eind 2015 overleden aan de gevolgen van kanker en een paar jaar geleden mijn oom. Het is een ziekte die bijna iedereen die ik ken op enige wijze raakt en daarom ook bespreekbaar moet blijven en worden.


3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?

Ik vind het een keus die iemand voor zich moet maken. Als een vrouw zich goed voelt, zich mooi en sterk voelt met een borst minder dan vind ik haar mooi, omdat ze dat dan ook uitstraalt. 


4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.

Ik vind dit een hele moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat ik niet weet hoe ik me zou voelen op dat moment. Ik denk dat leeftijd en levensfase meespeelt in de keuze die je maakt. Nu ben ik begin 30 en neig ik te antwoorden naar reconstructie, maar ik weet niet hoe ik me voel na een amputatie operatie en wellicht voel ik me dan anders en kies ik voor prothese of ontboezeming. Belangrijk is dat je voldoende informatie krijgt om hierover een goede beslissing te nemen die bij je past.


5. Wilt u nog iets aan mij vragen?

Op dit moment niet. Vragen die ik had, heb ik reeds gesteld tijdens onze leuke, inspirerende gesprekken