Interview met Dinie Meertens

Naam:    Dinie Meertens

dinie mode.jpg

1.  In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?

Ik heb dit zelf in december 2001 gekregen met uitzaaiingen in de lymfeklieren, borstamputatie volgde met chemo. Vijf jaar later een borstreconstructie. In het 7e jaar uitzaaiingen in een spier bij sleutelbeen. Ik ben toen in de Daniel den Hoed geopereerd waarna extra diepe bestraling volgde ( 32 maal).Vier maanden later zaten er 2 tumoren in mijn arm zodat weer operatie volgde. Een jaar later voelde ik dat mijn prothese, via expandermethode, niet goed zat.

Een MRI wees uit dat er 2 tumoren op mijn schuine borstspier zaten waarna weer een operatie met ditmaal wel een amputatie van mijn gereconstrueerde borst. Dit gaf mij een gevoel dat ik weer een borst amputatie onderging, maar mijn verstand zei wel het is niet anders. Ik heb toen grote problemen gehad in mijn oksel, daar ging de wond open door de diepe bestraling. Ik heb 9 maanden met een open wond gelopen met heel veel problemen nadien en nog steeds bijwerkingen van bestraling en operatie.  

2.  Wordt er openlijk over gesproken binnen de familie/het gezin/uw relatie?

Ja heel open zijn wij hierin, want toen ik net te horen kreeg dat ik borstkanker had, was mijn zus terminaal van nierkanker. Zij overleed al na 4 weken. Tijdens mijn laatste operatie zat mijn man ook aan de chemo. Zijn kanker was na een maagverwijdering na 3 jaar ook terug gekomen hij had Kahler. Ook mijn 6 jaar jongere zus kreeg deze ziekte; kortom mijn zussen en ik en mijn man kregen binnen 2 jaar verschillende vormen van kanker. Mijn inmiddels overleden man en mijn zusje hadden eerst stameltransplantatie en dit ging 5 jaar goed, maar de kanker kwam weer terug, waarna weer een transplantatie van eigen cellen en na een jaar kwam het weer terug. Na bijna 8 maanden chemo was er eindelijk een donor gevonden die stamcellen wilde doneren aan mijn zus. Helaas heeft zij in 2016 door allerlei bijwerkingen en later afstotingsverschijnselen bijna 11 maanden in het ziekenhuis doorbracht. 

3.  Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?

Ik kan er goed mee leven, het is niet anders en ik kies dan nu ook niet meer voor een reconstructie. Ik voel mijzelf een vrouw.  

4.  Welke keuze zou u maken als het u zou overkomen? U heeft de keuze uit 3 mogelijkheden:  reconstructie, prothese of ontboezeming.

Ik respecteer ieders keuze. Kies zelf waarin jij jezelf goed voelt. Ik heb wel enorme bewondering voor vrouwen die kiezen voor ontboezeming. 

5.  Ben ik nog iets vergeten te vragen?

De dag dat ik te horen kreeg dat ik uitzaaiingen had liep ik een modeshow voor protheselingerie.