Interview met Gerard van den Broek 

Naam   :Gerard van den Broek

Functie: Radiodiagnostisch laborantGerard vd Broek.jpg

1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?

Mijn zus heeft borstkanker gehad , maar is daar na veel ziekenhuis en dokters bezoek nu gelukkig van gevrijwaard. Respect voor de manier waar op zij hier mee om is/zijn gegaan.

Operatie, chemokuren en steeds die onzekerheid dat gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten.

Zelf werk ik in het ziekenhuis en heb dagelijks met patiënten met o.a. borstkanker te maken. De strijd tegen kanker  is nog lang niet gestreden, maar de kans op genezing neemt met de jaren wel toe.

Op zich is dat natuurlijk weer heel mooi voor de mensen die nog niet weten wat hen te wachten zal staan.

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?

Op het moment dat zoiets gebeurt, houdt dat de gemoederen zeker bezig.Wanneer dan in de loop van de tijd blijkt dat de vooruitzichten goed zijn,  krijgt alles n plek en zwakt het toch af. Dat neemt niet weg dat er dan bij jezelf geen aandacht meer voor is, maar naar de persoon zelf toe is het niet steeds onderwerp van gesprek. 

Op het werk ben je n soort uitlaadklep voor de patiënt. Zij vertellen je dan vaak heel persoonlijke dingen.

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?

Gewoon een lichaam met een borst minder!

4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.

Gezien de vorige vraag zou voor mijzelf ontboezeming eerste keus zijn. Prothese lijkt mij de minste optie.

5. Wilt u nog iets aan mij vragen?

Denk je er zelf vaak aan of heb je alleen bij pijn het gevoel dat….of…..? Hoop in ieder geval voor jullie dat je een keer aanhaakt bij de zorgverzekeraars, zodat jullie “droom” waar wordt gemaakt.

Karin: Nee, Gerard, ik sta niet stil bij wat me is overkomen, want ik denk dat het ziek- en weer beter worden of niet meer beter worden inherent is aan het leven. Gelukkig heb ik geen pijn aan de geamputeerde kant. Het kan soms wel eens voelen alsof mijn jasje te krap zit. Wel ben ik samen met Marijke veel bezig met onze stichting. We willen graag meer bekendheid krijgen voor onze keuze. Dank aan jou dat je daaraan hebt bijgedragen.