Interview met Karin de WildtKarin-de-Wildt.jpg

Functie: Oncologieverpleegkundige - Beatrixziekenhuis in Gorinchem

 
1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?
In de familie kreeg ik te maken met borstkanker; mijn zus overkwam dit.
En beroepsmatig kom ik elke dag in aanraking met vrouwen die borstkanker hebben (gehad).

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?
Jazeker, ik denk dat het een combinatie van werk is en hoe sta je zelf in het leven. Praat je ergens makkelijk over, of heb je daar moeite mee. Met vriendinnen is er een lage drempel en op het werk heb ik er natuurlijk dagelijks mee te maken.

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?
(Karin denkt hier lang over na) Een lichaam met een borst minder is voor mij incompleet.

4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.
Ik kan die keuze nu nog niet maken, omdat ik gewoonweg niet weet hoe het voelt als ik voor die keuze kom te staan. Ik denk er vaak over na en kom dan tot de conclusie dat het belangrijkste zou zijn dat de kanker uit mijn lichaam is. En hoe ik dan verder zou gaan hangt van heel veel andere factoren af, die ik nu nog niet kan inschatten.

5. Wilt u nog iets aan mij vragen?
Ik vind het boeiend te weten hoe jij er vanaf het begin zo zeker van bent geweest dat je koos voor ontboezeming .
Karin (dit is toevallig): Ja, ik wist inderdaad vanaf het begin dat ik geen reconstructie, noch een prothese wilde. Sterker nog, ik heb de verpleegkundige die mij een prothese mee naar huis wilde geven, ervan moeten overtuigen dat ik dat zeer beslist niet wilde. En daar is het onze organisatie ontboezeming ook om te doen. Laat de vrouw de keuze, maar bied wel alle mogelijkheden aan!.