Interview met Kees Hogewoning

Functie: (uro)gynaecoloog, Stafarts Regionaal Bekkenbodem CentrumKees-Hogewoning.jpg
Albert Schweitzer ziekenhuis 

 
1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?
Ik zie met grote regelmaat vrouwen met borstkanker. Ik praat er vaak en veel met ze over als ze dat willen (meestal graag) en probeer mijn steentje bij te dragen aan het begrijpen van de ziekte en de behandeling, zeker waar dat hormonen (en vooral het gebrek daaraan) betreft, omdat dit rechtstreeks invloed heeft op de bekkenbodem en het functioneren daarvan.

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?
Mijn oma overleed aan borstkanker en in onze directe omgeving zijn er meerdere vrouwen die het gehad hebben. Het is dus een onderwerp dat af en toe besproken wordt en waar we thuis zeker bij stil staan.

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?
Toen onze kinderen jong waren hebben wij regelmatig gekampeerd op naturistische terreinen en een van onze buren had een dubbelzijdige amputatie ondergaan. Ze liet onze kinderen rustig kijken en voelen; daarna was de schroom weg en sindsdien vind ik het zelf ook geen storend iets, te meer doordat in mijn tijd in Afrika borsten voor mij wel een groot deel van hun erotische uitstraling verloren hadden en eigenlijk voornamelijk melk fabriekjes werden.

4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.
De keus is in de eerste plaats aan mijn partner; zij moet zich er goed bij voelen, wat ik er van vind komt op de 2e plaats. De reconstructies die ik tot nu toe gezien heb, zijn toch vooral opvulling van een BH, echt mooi kan ik het niet vinden. Maar als de vrouw er gelukkig mee is moet dat gewoon kunnen. Als ik zelf moest kiezen dan werd het toch waarschijnlijk ontboezeming, maar dat kan ik als man niet beoordelen, dus zegt dat niet zoveel. Respect voor de keus van je maatje is het enige waar het om gaat, welke die dan ook is.

5. Wilt u nog iets aan mij vragen?
Nee, nog even niet.