Naam: Lisette Schuiling

Functie: Managementassistente in de zorgLisette Schuiling.jpg

 

 

 

1.In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?

Zelf, gelukkig, niet maar in mijn directe omgeving, collega’s en kennissen, moeders van vrienden helaas wel.

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?

Over borstkanker an sich niet, wel over de ziekte kanker in het algemeen. Het raakt mij altijd wel aangezien ikzelf mijn vader verloren heb aan longkanker en schoonmoeder aan darmkanker. Thuis wordt hier wel over open gesproken.

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?

Daar heb ik geen moeite mee. Ik vind persoonlijk dat dit aan een ieder zelf is om te bepalen. Ik vind het ook heel daadkrachtig als een vrouw tot dat besluit komt. Het is háár lichaam en haar keus, ik heb daar geen mening of oordeel over. Een vrouw die dat besluit neemt heeft al heel wat te verduren gehad en om een ‘stempel’ hier op te zetten is niet eerlijk. Ik kan me er ook heel boos over maken als mensen hier negatief over zijn. Laat een ieder in haar/zijn eigen waarde.

4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.

Lastig om nu zo te bepalen omdat ik weet dat er diverse gradaties in borstkanker zijn met hierin allemaal verschillende opties. Ik ken diverse mensen om mij heen die met borstkanker te maken hebben gehad en voor hen zelf om moverende redenen allemaal een andere keuze gemaakt hebben, de één maakt gebruik van een prothese, een ander heeft gekozen voor een reconstructie met eigen buikvet, een ander weer gekozen voor ontboezeming.  Ik denk dat dat echt afhankelijk van de situatie zou zijn.

5. Wilt u nog iets aan mij vragen?

Op dit moment niet, wel wil ik teruggeven dat het een mooi initiatief is en ik kan me voorstellen dat het fijn is voor lotgenoten, maar ook voor familie van lotgenoten om een platform te kunnen benaderen waar hier open over gesproken kan worden, ervaringen kunnen worden uitgewisseld zonder oordeel. Dit is zeer positief in deze toch wel ‘hokjes’ maatschappij.