Interview met Manon Ruisch

Functie: Praktijkverpleegkundigemanon.jpg

 
1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?
Ik heb 2x borstkanker gehad. Elf jaar geleden de eerste keer, borstbesparend plus bestralingen. En nu in januari dus de tweede keer met als gevolg een amputatie. Mijn tante van moeders kant heeft ook 2x borstkanker gehad en is overleden op 58-jarige leeftijd.

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?
Jazeker, er wordt, binnen ons gezin met vier kinderen, vrij over gesproken. Dit was vroeger absoluut niet zo. Ik heb er bij mijn tante naar moeten gissen. Hoe heeft ze dat ervaren, hoe ging ze ermee om; geen idee.

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?
Als ik in de spiegel kijk denk ik: 'best oké'. Ik heb alle opties overwogen en voor- en tegenargumenten vergeleken en ben tot de conclusie gekomen dat ontboezeming is wat bij mij past. Ik ben wel bezig om na te denken over een tatoeage op de plaats van het litteken. Terwijl ik helemaal geen mens van tatoeages ben. Ik heb het daar met mijn kinderen over gehad en zij vinden het ook wel cool dat ik dat wil gaan doen. Mijn oudste zoon maakt het ontwerp. Oudste dochter kwam met een kolibrie en ik zelf met de plant: de wolfskers. De symbolische betekenissen van deze twee maakt het plaatje kloppend. (Kolibrie: symbool voor onafhankelijkheid, vreugdevol leven, optimisme en het verwezenlijken van het onmogelijke. Wolfskers of atropa belladonna: atropa was de oudste van de drie schikgodinnen in Griekse mythologie, zij knipt de levensdraad door en staat voor onafwendbaarheid en vergankelijkheid. Belladonna is mooie vrouw).

4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.
Wat ik al vertelde is dat ik me vooraf goed heb laten voorlichten. Met de prothese die voor mijn maat in aanmerking kwam, was ik echt niet gelukkig. Groot en zwaar, niet passend in de prothese bh’s. Ik zou dan een erg saaie en ouderwetse bh aan moeten. Ik voel me daar nog te veel vrouw voor. Dus heb ik de keuze van het begin af aan gemaakt om éénborstig door het leven te gaan. Gelukkig heb ik Ria Delver ontdekt. Zij ontwerpt aangepaste, leuke, mooie bh’s.
Over een reconstructie heb ik eerst veel gelezen. Een plastische chirurg heeft daarna bevestigd wat ik al had ontdekt: voor mij zou alleen een inwendige prothese een optie zijn. Er is dan alsnog geen balans, tenzij ik ook mijn gezonde borst laat reconstrueren. Maar ik heb zoiets van: blijf van mijn gezonde borst af! Ook zorgen eerdere bestralingen van de geamputeerde borst voor een groter risico op complicaties, zoals het afstoten of inkapselen van het implantaat. Dus heb ik na afwegingen gekozen voor ontboezeming en dit is binnen het gezin helemaal geaccepteerd.

5. Wilt u nog iets aan mij vragen?
Hoe geven jullie bekendheid aan jullie organisatie Ontboezeming?

Karin: Door middel van dit interview! Dus door met mensen in gesprek te zijn, maar ook via modeshows en het geven van presentaties op scholen. Bijv. aan de opleiding tot verpleegkundige, doktersassistente, mammacareverpleegkundige etc.

 

.