Naam: Mariska Veldheer-Vink

Functie: Sport- en Handfysiotherapeut in een ziekenhuis waar patiënten zowel klinisch als poliklinisch worden behandeld.Mariska 1.jpg

 1.In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?

-Vriendinnen met borstkanker
-Fysiotherapeutische behandeling van patiënten in het ziekenhuis direct na een operatie in verband met borstkanker en nabehandeling van patiënten in de post-klinische fase.

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?

Er wordt binnen ons gezin zeker over gesproken. Tijdens de behandelfase van één van mijn vriendinnen, moeder van een een vriendin van mijn zoon, hebben wij mantelzorg verricht. Dit is regelmatig onderwerp van gesprek geweest in ons gezin. Zowel over de operatie en de nabehandeling, maar ook over de gevolgen van borstkanker.
Bovendien ga ik zelf ieder jaar voor controle. 

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?

Behalve dat dit betekent dat de persoon in kwestie helaas borstkanker heeft doorgemaakt, vind ik er eigenlijk niet zoveel van. Twee van mijn vriendinnen hebben de keuze gemaakt om na een borstamputatie en de nabehandeling met één borst verder te leven.

In vergelijking met de vrouwen die wel voor een prothese of reconstructie zijn gegaan, voelt het voor mij in ieder geval als een teken van acceptatie van missen van een borst. 

4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.

Dat vind ik lastig om op dit moment te beoordelen, eigenlijk heb ik geen idee wat ik zou kiezen, alleen een implantaat zou ik zeker niet kiezen.

Het is wel merkwaardig dat in Nederland een reconstructie of prothese door de ziektekosten verzekering worden vergoed, en dat een aangepaste BH voor dames met één borst zelf betaald moeten worden.

  • 5. Wilt u nog iets aan mij vragen?

Jullie website volg ik met interesse. Voorheen heb ik nooit nagedacht over leven met één borst, jullie verhalen hebben me daarvan bewust gemaakt. De speciale kleding en modeshows vind ik bijzonder en inspirerend.