Interview met Mariska VerschoorMariska_Verschoor_2.JPG

Functie: Maatschappelijk werkster, onder andere: het geven van psycho-educatie bij Herstel en Balans.

Herstel en Balans staat voor een oncologisch revalidatieprogramma voor (ex) kankerpatiënten. Tijdens de trainingen van Herstel & Balans is er aandacht voor conditieverbetering, ontspanning en sport. Voor psychosociale begeleiding worden bijeenkomsten gehouden met elke keer een ander thema. Contact met lotgenoten blijkt hierin van groot belang voor een verder herstel na het doormaken van (borst)kanker. Enkele zaken die aan de orde komen zijn: angst en onzekerheden, relaties, seksualiteit, terugkeer in het arbeidsproces etc. Voor meer informatie over Herstel en Balans: m.verschoor@rivas.nl

1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?

In mijn werk word ik regelmatig geconfronteerd met vrouwen die borstkanker hebben gehad. Ik sta iedere keer versteld van de flexibiliteit en de kracht die mensen in zich hebben en het positivisme om hun leven weer op te pakken! Ook mijn schoonmoeder heeft deze ziekte doorgemaakt, lange tijd geleden.

2. Wordt of werd er over gesproken binnen de familie /het gezin/uw relatie?

Er werd binnen het gezin/de familie gewoon over gesproken, het was geen taboe. Zelf ben ik voor reguliere controle geweest en dan komen er wel gedachten in me op dat het ook een verkeerde uitslag kan zijn en hoe ik daar dan mee om zou gaan.  Daar sta ik dan wel bij stil. Gezondheid is geen vanzelfsprekendheid, maar een groot goed.

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?  

Prima! Het belangrijkste is dat de ziekte uit je lichaam is.

4. Welke keuze zou u maken als het u zou overkomen? U heeft de keuze uit 3 mogelijkheden: reconstructie, prothese of ontboezeming.

Dit vind ik een moeilijke vraag. Ik kan daar nu geen antwoord op geven. Het hangt voor mij namelijk af van de situatie waarin ik verkeer. Ik denk dat ik zoiets pas beslissen kan op het moment dat ik voor die keuze kom te staan. Zoals ik het nu zie, ben ik geneigd te kiezen voor een borstreconstructie.

5. Heeft u mij nog iets te vragen? Ja, hoe gaat het nu met je?

Karin: dank dat je daar naar vraagt. Het gaat goed met me. Aan de controles komt dit jaar een einde, omdat er dan vijf jaren verstreken zijn na de diagnose borstkanker. Ik ben dan zogezegd weer de vrouw van de bakker of de slager. Daar ben ik bijzonder blij mee.