Interview met Monique VerhoefMonique Verhoef.jpg

Functie: Leidinggevende in een ziekenhuis

 
1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?
In de familiekring ben ik geconfronteerd met borstkanker.

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?
Ja, in gezinsverband hebben we over borstkanker gesproken en hier is op een rustige manier mee omgegaan. De persoon in kwestie heeft het litteken een plaats gegeven en zag geen reden voor reconstructie.

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?
Ik denk dat het voor een vrouw die een borstamputatie heeft ondergaan in beginsel moeilijk is om naar buiten te treden. Ze zal een drempel over moeten. Een buitenstaander valt het gemis van een borst vaak niet op, zeker als je het niet weet. Ik wil het moeten missen van een borst zeker niet bagatelliseren, maar het belangrijkste lijkt me dat de kanker uit je lichaam is en dat je als vrouw goed geïnformeerd wordt over de keuzes: prothese, ontboezeming of reconstructie.

4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.
Dat vind ik een moeilijke vraag. Het hangt voor mij af in welke fase van mijn leven ik me zou bevinden, hoe mijn partner er tegenover staat. Maar als ik nu een keuze zou moeten maken dan zou dat of een reconstructie zijn of ontboezeming.

5. Wilt u nog iets aan mij vragen?
Hoe kwam jij tot je keuze?

Karin: mijn vriendin kreeg borstkanker en met haar heb ik het hele behandeltraject doorlopen. Ook ben ik met haar naar een modeshow in het Nieuwe Gasthuis te Gorinchem geweest. Daar werd een modeshow gelopen door vrouwen met en vrouwen zonder prothese lingerie en badmode. Ik heb haar toen gezegd dat ik hoopte dat borstkanker me nooit zou overkomen, maar als het dan toch moest gebeuren mijn gevoel helemaal uitging naar de vrouwen zonder prothese. En tot nu toe past dat het best bij mij.