Interview met Ria Breedveldria_breedveld.jpg

Functie: kunstenares

 
1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?
Mijn oma heeft in de jaren 80 borstkanker gekregen en gooide al snel, na veel ‘geklungel’ zoals ze zelf zei, haar prothese in een hoek. Onbewust voorloopster van ontboezeming dus. Mijn beste vriendin heeft twee jaar terug borstkanker gehad en dat heb ik behoorlijk intensief meebeleefd van diagnose tot nabehandelingen. Verder ken ik Karin en heb haar ziekteproces als ‘mede school-moeder’ van een afstandje gevolgd.

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?
Na jullie verzoek of ik het logo wilde maken voor Organisatie Ontboezeming is er hier thuis een fikse discussie op gang gekomen over de 'meerwaarde' van twee borsten. Tot mijn verdriet denkt mijn man er héél anders over dan ik!.

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?
Ik vind het leven dat ín het lichaam zit duizend keer waardevoller dan hoe dat lichaam eruit ziet.

4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.
Absolute Ontboezeming dus!

5. Wilt u nog iets aan mij vragen?
Was jouw ontboezeming je eerste keuze en heb je ooit ervaring gehad met het 'moeten' verantwoorden van die keuze? (dit fascineert me enorm n.a.v. de discussie in mijn omgeving waar ik het eerder over had).

Karin: Mijn ontboezeming was inderdaad mijn eerste keuze. Ik kan het zelfs niet vergelijken met een prothese, omdat ik die nooit gedragen heb. Ik houd niet van 'gedoe'. En het dragen van een prothese lijkt mij gedoe; het in je bh stoppen van de prothese en er ook weer uithalen, opletten of de prothese nog wel goed zit. Het past niet bij mij.
Je vraagt me of ik die keuze wel eens heb 'moeten' verantwoorden. Ik kom tijdens mijn dagelijkse bezigheden, maar ook tijdens infomarkten m.b.t. borstkanker regelmatig vrouwen en mannen tegen waarmee ik het gesprek voer waarom ik deze keuze maak.
Dat zijn dan vaak verruimende en soms benauwende gesprekken. Maar het belangrijkste is dat het gesprek gevoerd wordt. Iedereen mag namelijk haar eigen keuze maken. Ik ben dus blij met jullie fikse discussie!