Interview met Vera BoesbergVera_01.jpg

Naam:    Vera Boesberg

Functie: Ik studeer forensische orthopedagogiek

1.  In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?

Toen ik 17 was kreeg mijn moeder borstkanker. Ze kreeg toen chemokuren, later een pruik en een prothese.  

2.  Wordt er openlijk over gesproken binnen de familie/het gezin/uw relatie?

Nu kan er openlijk over gepraat worden. In de tijd dat de kanker er was, werd er niet over gepraat. We zaten in een moeilijke situatie, ook omdat ik er niet goed mee om kon gaan. Mijn broer was uit huis en mijn vader had het emotioneel gezien erg zwaar. Mijn moeder moest zo veel mogelijk ontlast worden, mijn zus heeft daar een grote rol ingespeeld. Ben ook erg trots op haar hoe ze dat heeft gedaan.  

3.  Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?

Nobody, no body is perfect.  

4.  Welke keuze zou u maken als het u zou overkomen? U heeft de keuze uit 3 mogelijkheden:  reconstructie, prothese of ontboezeming.

Moeilijke vraag. Ik ben trots op de mensen die kiezen voor ontboezeming, trots op mijn moeder, het is een dappere keus. Je eigen lijf accepteren zoals het is, als je dat doel hebt bereikt en wilt bereiken is ontboezeming een moedige en juiste keuze. Echter, als ik me het op dit moment voorstel zie ik mijzelf met een reconstructie. Ik zou mijn lichaam op dit moment niet kunnen accepteren als ik een borst zou missen. Ik weet niet hoe dat later is, ik sluit niets uit.

5.  Ben ik nog iets vergeten te vragen?

Ben je bang dat het ooit terugkomt?

Marijke: Nee, behalve als ik vlak voor een controle zit, dan ben ik wel zenuwachtig.

Heb je wel is een nare ervaring gehad met betrekking tot jouw keuze voor ontboezeming?

Marijke: Ja soms, maar als je er dan over begint te praten, blijkt het meestal angst voor het onbekende te zijn bij de vrouwen die het gek vinden.

Was je op de hoogte van de keus voor ontboezeming toen je voor een prothese koos?

Marijke: Nee, ik wist absoluut niet dat er 1-cupslingerie bestond en in het ziekenhuis werd me dat ook niet verteld. Daarom is de taak van onze Organisatie Ontboezeming om die lingerie bekender te maken ook zo belangrijk