Interview met Wardy Doosjewardy.jpg

Functie: begeleider van organisaties in verandering

 
1. In welke zin heeft u te maken (gehad) met borstkanker?
Mijn moeder is twee jaar geleden overleden aan borstkanker. Het bleek helaas uitgezaaid en vanaf het moment dat het is geconstateerd heeft ze nog twee jaar redelijk vitaal geleefd. Daarnaast is bij mijn zus eind vorig jaar borstkanker geconstateerd. Ze was er vroeg bij, maar wel een agressieve vorm. Ze is oersterk, mijn zuster en heeft veel bestralingen en zes chemokuren met veel moed en inzet doorstaan.

2. Wordt erover gesproken binnen de familie/uw relatie/gezin?
Er wordt wel over gesproken in de familie. Mijn moeder vond dat lastig en mijn vader eigenlijk ook. Maar ik heb een heel fijne band met mijn zus en we praten er veel en regelmatig over.

3. Wat vindt u van een lichaam met een borst minder?
Even wennen. Ik ben ooit mijn leven als fotograaf begonnen en heb daarin mijn oog voor schoonheid ontwikkeld. Ik houd van de dingen die het leven en de natuur aan moois kunnen bieden. Dus vind ik een vrouw met één borst wel even wennen. Maar de schoonheid die ik dan zie is de kracht van die vrouwen die bewust daarvoor kiezen en accepteren dat het is zoals het is. Door dat niet te verbloemen zijn deze vrouwen ook een voorbeeld voor het feit dat schoonheid van binnen zit. En die schoonheid waardeer ik eveneens.

4. Welke keuze zou u maken als het u/of uw partner zou overkomen? U heeft de keuze uit drie mogelijkheden: prothese, reconstructie, ontboezeming.
Ik ben een man en kan die keuze niet maken. Volgens mij is het een samenstel van verschillende overwegingen die ik me kan inbeelden maar nooit voor mijn partner kan beantwoorden. Ik zou achter de keuze van mijn partner gaan staan. Wat ze ook zou kiezen. Dat is mijn maximale bijdrage denk ik.

5. Wilt u nog iets aan mij vragen?
Hoe is jouw keuzeproces destijds verlopen toen een ontboezeming aanstaande was? Wat heeft je geholpen en wat heeft je beïnvloed?

Mijn vriendin kreeg vier jaar tevoren borstkanker. Ik heb met haar het hele traject doorlopen, waaronder het bezoeken van protheseconsulenten, modeshows etc. Op een modeshow waar prothese badkleding, -lingerie werd geshowd naast ontboezemde lingerie en badkleding, heb ik tegen mijn vriendin gezegd: “Als het me ooit overkomt dat ik borstkanker krijg dan gaat mijn gevoel geheel uit naar de ontboezemde oplossingen.” Helaas werd dit werkelijkheid, maar mijn gevoel is gebleven en dat vind ik mooi.

 

.