Ons verhaal

Karin

Mijn naam is Karin van der Weijden – van den Broek.
Ik ben geboren in 1961, ben getrouwd met Hans en samen hebben we twee kinderen. Op 31 augustus 2007 kreeg ik de boodschap “Karin, je hebt borstkanker.”
Er volgde een periode waarin we met zaken te maken kregen waarvan je bij wijze van spreken het bestaan niet wist. Eerst moest de kanker verwijderd worden, dus was het noodzakelijk dat mijn rechter borst werd verwijderd. Daarop volgden vijf chemokuren waarbij ik gebruik heb gemaakt van de ijskap, die ik tijdens de chemokuren op mijn hoofd had. Deze ijskap heeft ervoor gezorgd dat ik grotendeels mijn haren heb kunnen behouden. Vervolgens heb ik dertig bestralingen ondergaan.
In deze toch al roerige tijd moest ik nadenken over wat ik wilde na de operatie; een borstreconstructie, een losse prothese of mijn lichaam accepteren zoals het nu is. De keuze was door mij snel gemaakt; ik wilde proberen mijn lichaam te accepteren zoals het nu is, ongelijk, en daarmee leren omgaan.
En dit lukt ongelooflijk goed, samen met mijn gezin!

Marijke

Ik ben Marijke Boesberg-de Geus, geboren in 1953. Een maand voor mijn 50e verjaardag werd ik opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek.
Het bleek fout te zijn: een kwaadaardige tumor in mijn rechterborst. Mijn borst moest 
geamputeerd worden en ik kreeg vier chemokuren.
Ik verliet het ziekenhuis met twee folders: een met informatie over borstreconstructie en een met informatie over verschillende protheses. Ik kreeg een zogenaamde noodprothese mee.
Na een jaar ben ik overgestapt op een plakprothese. Maar het beviel mij niet; ik kwam steeds meer tot de conclusie dat ik mijn lichaam wilde accepteren zoals het was.
Toch wilde ik natuurlijk voor mijn linkerborst een bh dragen. Ik kwam op het spoor van een
vrouw die 1-cups bh´s maakt. Sindsdien draag ik geen prothese meer.
Ik hoop dat vrouwen die een borstamputatie moeten ondergaan voortaan vanuit het ziekenhuis de drie
 keuzes die er zijn, aangereikt zullen krijgen